Dotkni se Vesmíru s radioamatéry

(částečně převzato z webu OK1RAJ, autor OK1WMR)

6. září 2021 odstartoval první školní balón projektu Dotkni se Vesmíru. Radioklub OK1RAJ pomáhá zajistit technickou stránku projektu. Na stránce oznamující začátek projektu najdete návod, jak sledovat vypuštěné radiosondy.

Technické vybavení projektu využívá meteorologických radiosond, které několikrát denně vypouští ČHMÚ v Praze a v Kroměříži. Kromě ČHMÚ vypouštějí stejné nebo podobné sondy meteorologické ústavy po celém světě.

Běžná meteosonda obsahuje mikrokontrolér řady STM32, čip generující modulaci na kmitočtu v pásmu 400-405 MHz, GPS modul, čidla teploty, vlhkosti, případně dalších fyzikálních veličin. Sonda je upevněna na balónu ze samodegradující pryže, která se v přírodě rychle rozpadá – pokud takovou sondu najdete, můžete zbytky balónu vyhodit do běžného odpadu. Sondy obvykle doletí do výšky 32-35 kilometrů, kde balón praskne, a sonda potom volným pádem sletí zpět na zem.

Nalezená sonda se nemusí vracet, pokud se nejedná o sondu se speciálními čidly; v takovém případě byste ale našli na přímo na sondě informace o postupu vrácení. Díky servisnímu konektoru je možné přeprogramovat procesor, který je potom schopen pracovat s modulací APRS případně RTTY v radioamatérském pásmu 433 MHz – a právě tato možnost je základem naučného programu Dotkni se Vesmíru, o který se stará radioklub OK1RAJ.

Z nalezených sond byla vytvořena série radioamatérských sond, které můžete sledovat až do 7. října na kmitočtu 433,690 MHz modulací RTTY se zdvihem 450 Hz a rychlostí 300 Bd. Volací znaky jsou „neradioamatérské“ – TTS a číslo.

V případě zájmu čtenářů napíšeme o radiosondách něco více.