Trochu jiný Polní den (IARU R1 HF Field Day SSB, 2021)

O víkendu 4. až 5. září 2021 se sešli členové radioklubu OK1KEO, ČAV a radiokroužku při Národním technickém muzeu v Praze na nevyužívaném pozemku v Miškovicích, aby se zúčastnili Polního dne. Děti z radioklubu OK1KEO si často brousí operátorské návyky v Provozních aktivech VKV a v rámci aktivit při VKV Polním dnu. Jelikož v posledních dvou letech prokázaly na VKV značnou zručnost, vznikl nápad ukázat jim jiný SSB závod, závod na krátkých vlnách, kde uslyší signály s trochu jiným zvukem a komunikaci převážně v angličtině.

V sobotu odpoledne tedy dorazili lektor NTM Miloš Milner, OK7ZM, a „jeho děti“ z kroužku, Jakub, OK9NJA, odchovanec téhož kroužku a zručný operátor, za OK1KEO dorazil Jarda, OK1CJB s vnukem Honzou, celou akci materiálně a organizačně zajistili členové ČAV Jindra OK4RM (též VO OK1KEO) a Luděk, OK5AM.

Úvodní instruktáž OK7ZM a OK1CJB. OK4RM, OK5AM a OK9NJA mezitím mimo záběr dokončují instalaci antén.

Za vydatného úsilí všech zúčastněných se podařilo k začátku závodu připravit veškerou techniku a zahájit provoz. Mládež sledovala závodní provoz, kluci si zkoušeli zapisovat spojení do papírových blanketů, jak se to dělávalo před deseti či dvaceti lety, a šlo jim to velmi dobře. Zvuk krátkovlnného SSB s větším podílem rušivých zvuků jim samozřejmě ze začátku dělal trochu potíže, ale dokázali se rychle adaptovat a po pár minutách jim čtení silných signálů už nedělalo větší potíže.

Jelikož se jednalo o první akci podobného druhu na KV jak pro OK1KEO tak pro radiokroužek NTM, šlo hlavně o sbírání zkušeností. Tou první bylo poznání, že vypůjčená elektrocentrála ruší ve všech KV pásmech, takže ještě před zahájením provozu jsme přešli na baterie a solární dobíjení.

„Tato akce byla pro mě něčím naprosto novým. Se závodním provozem na krátkých vlnách nemám prakticky žádné zkušenosti, normálně jezdím závody na VKV, ale i tak jsem si to i přes nepatrné technické problémy docela užil a rád si to zase někdy zopakuji.“ 

Jakub, OK9NJA

Během závodu tým operátorů překonával jak technické závady na zařízení, tak únavu a vyčerpání způsobenou tím, že se sobotním večerem se počet operátorů snížil na dva. Nad ránem v TS-690 přestal fungovat SSB filtr a bylo nutné přejít na záložní transceiver Xiegu G-90, u kterého zase bohužel nezafungoval koncový stupeň XPA125B, takže jsme závod „dojížděli“ s dvaceti watty výkonu a každé spojení doslova vydřeli.

Celkový pohled na vysílací pracoviště OK1KEO/P. Ve stínu Land Roveru Luděk, OK5AM, navazuje spojení na transceiveru G90. Vlevo jsou vidět kotvy anténního stožáru.

Celkově jsme navázali 184 spojení, což je sice z hlediska „výkonu“ podprůměrný výsledek, ale cenné zkušenosti jistě využijeme v dalších podobných aktivitách. Zvláštní výhodou vybrané divoké lokality na okraji Prahy byla snadná dostupnost MHD, což velmi usnadnilo účast dětí z radiokroužku NTM, a dostupnost týlového zabezpečení ve stálém QTH OK4RM asi 600 metrů od tábora.

Na provoz by to chtělo více operátorů. Přeci jen je to maraton. Bylo to super, příště, snad brzy, znovu.

Luděk, OK5AM

Shodou okolností se tutéž sobotu konal čakovický Spolkový den v zámeckém parku v Čakovicích, dva kilometry od našeho polního stanoviště. Transparent s krátkým vysvětlením pro laickou veřejnost o smyslu akce, umístěný v parku, přilákal do našeho QTH několik místních obyvatel. Bohužel však až v neděli, kdy už na místě nebyl ani instruktor z NTM, ani „naše“ děti.

Celkově akci považujeme za úspěšnou a těšíme se, jak budeme vylepšovat organizaci a technickou výbavu, stejně jako komunikaci s veřejností.

4 komentáře

  1. Skvělá práce. Škoda že není takových lidí, co chtějí vychovávat novou generaci operátorů, víc. Moc vám fandím. Nemít to tak daleko určitě bych vás přijel podpořit. 73!

  2. Ahoj, vidím že krátkovlný polní den se stává doménou vlastníků Land Roverů, hi.
    Zdraví Václav OK1LRD

    1. Author

      Jo tááák! LRD = Land Rover Discovery? 😀
      Ten na obrázku je Luďkův.

  3. Defender, viz QRZ.COM :))

Comments are closed.