ČRK: pohotovostní závod 50 MHz

Podle informací z OK Listu a od Radka, OK1FHI.

Český radioklub vyhlašuje „Pohotovostní závod 50 MHz“ , jehož termín byl určen na 28.2.2019 (čtvrtek). Závod má dvě etapy, 9:30-11:00 a 13:00-14:30 SEČ (8:30-10:00 UTC a 12:00-13:30 UTC). Termín bohužel určil ČTÚ s ohledem na zapojení pracovníků monitoringu, čili v pracovní době.

Vektor cílů tohoto závodu:

  • Prokázat schopnost radioamatérů jako sekundárního uživatele tohoto přídělu chovat se při provozu disciplinovaně a dodržovat povolovací podmínky (maximální výkon 25 wattů!).
  • Obhájit potřebu pásma pro činnost amatérů dle definice amatérské služby (ARS), ustanovení č. 1.56 Radiokomunikačního řádu a Národní
    kmitočtové tabulky (Vyhláška 423/2017 Sb.)
  • Demonstrovat důležitost ARS jako potenciálního záložního spojení pro IZS nebo CO (případy neštěstí, katastrof se omezením či selháním komunikačních prostředků), což je rovněž podpůrný argument pro AI 1.1 WRC-19
  • Získání statistických dat z monitoringu sítí obsluhovaných a automatických monitorovacích stanic ČTÚ, ze zaslaných hlášení a závodních deníků.

Vzhledem k tomu, že jde o to prokázat důležitost tohoto pásma pro ARS,
žádáme veškeré radioamatéry, kterým to čas umožní, o zapojení se do této
akce. — Rada ČRK.

Stručné shrnutí podmínek

  • Závod proběhne ve dvou etapách po 90 minutách, maximální výkon 25W, jednotná kategorie pro všechny OK/OL.
  • Předávaný kód jako ve VKV závodech plus název QTH. Číslování ve druhé etapě je znovu od 001.
  • Bodování 1 km = 1 bod, QSO s vlastním lokátorem = 1 bod, za správně přijaté nové QTH je prémie +10 bodů.
  • Se stejnou stanicí lze každým druhem provozu navázat jedno bodované spojení, celkem 3x v každé etapě (CW, SSB, digi).
  • Deníky poslat do 72 hodin po závodě mailem na adresu rtty@crk.cz

Plný text podmínek zde.

Prosíme všechny členy ČAV, aby se i přes vrcholně nešikovný termín (v pracovní době pracovního dne) pokusili tohoto závodu zúčastnit a aby byli příkladní v disciplinovanosti (dodržování nejvyššího povoleného výkonu 25 wattů, nerušení ostatních služeb v tomto pásmu). Pokud na kmitočtu slyšíte neznámý signál, byť je to na poslech třeba jen nosná, nevolejte na tomto kmitočtu výzvu apod. Účast v závodě může významně ovlivnit rozhodnutí o trvalém přidělení tohoto pásma radioamatérům a jeho status.

32 komentářů

  1. To je ale zase nesmysl. Proč se má předávat NÁZEV QTH, když je stanoviště TRXu jasné z LOC? Proč má někdo pořád potřebu vymýšlet experimenty a nepoužívá se zavedené schéma dané pro VKV závody v našem regionu??? Takhle lidi k zvýšené aktivitě opravdu nevylákáte, pánové z ČRK a ČTU…

    1. Author

      Petře, tady nejde o lákání ke zvýšené aktivitě a nemyslím, že by zrovna ČTÚ měl kapacity organizovat radioamatérům závody. Ber to tak, že bychom měli ukázat, že nás, zájemců o užívání tohoto pásma, je dostatečně velký počet na to, aby nás, radioamatéry, na konferenci ITU WRC 2019 brali vážně. Čili z pohledu radioamatérů je toto cíl č. 1. Za druhé, nehledej, prosím, za vším špatný úmysl. To je přístup, který dostal ČAV až k úplnému umrtvení, tuhle chybu bychom neměli opakovat. Za třetí, organizátorem je ČRK proto, že je za ČR členem IARU. Celou akci ve skutečnosti organizuje IARU a – viz cíl č. 1 – po dohodě s regulátory v celém R1 chce prokázat potřebnost přidělení tohoto pásma pro ARS. Celé to bude jeden z argumentů na WRC 2019.
      A tím bych to shrnul: chceme pásmo 50 MHz, chceme jej celé a chceme právo používat na něm normální výkony jako na ostatních pásmech, ne jenom 25 wattů a podřadný status. Proto je potřeba tento (jednorázový!) závod podpořit a pokud možno se zúčastnit, i kdyby to mělo být jenom FM se dvěma watty z nějaké bizarní ruční stanice anebo se sbastleným transvertorem, 100 mW výkonu a drátovým dipólem na okně. Tenhle závod bude náš podpis na požadavku „chceme vrátit pásmo 50 MHz“.

      1. Mne tento závod zaujal právě svou výjimečností. Chápu jeho smysl v účasti, ne v soupeření o přední místa. Je chladné počasí, přesto podle svých možností udělám všechno proto, abych v tu dobu na pásmu byl a vyzkoušel své možnosti. Může to být zajímavé hraní s tropo signály, většinu stanic na tomto pásmu neznám a předávání názvu QTH proto pokládám za plus. NSL.

      2. Má pravdu, předseda. Úřadu se nesmí dát ani šance, jinak s neuvěřitelnou invencí obere občana o cokoli. Tohle není závod, tohle je spartakiáda.

  2. Mne tento závod zaujal právě svou výjimečností. Chápu jeho smysl v účasti, ne v soupeření o přední místa. Je chladné počasí, přesto podle svých možností udělám všechno proto, abych v tu dobu na pásmu byl a vyzkoušel své možnosti. Může to být zajímavé hraní s tropo signály, většinu stanic na tomto pásmu neznám a předávání názvu QTH proto pokládám za plus. NSL.

  3. Mě je naprosto jasné že se jedná o pokus připravit nás o pásno, nebo aspoň jeho část. Podle toho je zvolen i čas – pracovní den, není sezona 50MHz, nevysílá se z kopců, které jsou zapadlé sněhem a neméně důležitá přestávka na oběd úředníků. Čím víc nás bude tím lépa. Název QTH je nutný ! aby ho nemuseli hledat v kartotéce. Prostě zase lumpárna 🙁
    Přesto se budu těšit na slyšenou s co nejvíce stanicemi.

  4. Kdo z vás může,vemte si dovolenou. Já si ji vezmu, a pojedu někde na kopec. Aspoň vyzkouším 1/4 L na magnetu na střeše auta.

    1. Author

      Vláďo, ráno jsem Tě slyšel, ale nedovolal jsem se. Tam z těch končin jsem dělal OK7GU a OK1CJN.

  5. V Podmínkách Pohotovostního závodu není ani zmínka o tom , že je závod pořádán na přání (žádost) ČTÚ, anebo ve spolupráci nebo konzultací s ČTÚ. Tím veškerou odpovědnost za tento závod přejímá ČRK. Informace o nutnosti konat závod v pracovní den je zavádějící. ČTÚ má dvě pevná KMS (Kontrolní měřící střediska) s nepřetržitým provozem, dále monitorovací stanoviště rovněž s nepřetržitým provozem. Dále disponuje měřícími vozy, které v případě potřeby vyjedou do terénu i o víkendu.Celé mně to připomína „Potěmkinovu vesnici“.Závodu se nezúčastním, budu držet „basu“ s pracujícím lidem,…… Jinak se těším na sezónu 50 MHz ( zpravidla od dubna do října), zkrátka letní podmínky.

    1. Author

      Bobe, já bych si Tě přesto dovolil poprosit o účast. Ačkoliv mně to připadá jako jasná provokace – závod na den, kdy je 95% amatérů v práci, a není to ani pondělí, ani pátek – pokud jde o to prokázat oprávněný zájem o toto pásmo, bylo by potřeba, aby se zúčastnilo co nejvíce stanic. Základním motivem této akce je rozhodnout, zda bude pásmo amatérům ponecháno nebo odebráno. Na WRC’19 budou argumentovat IARU versus regulátoři. Pokud bude mít ČTÚ šanci argumentovat malým počtem stanic, máme to napůl prohrané.

  6. Jindro a nebylo by třeba lepší v zájmu průzkumu pásma 50 MHz, kdyby radioamatéři , kteří mají svoje QSOs na 6m uloženy v PC zaslali výpisy ze svých logů (třeba za poslední léta) přímo zájemcům z ČTÚ ? To by pak referenti ČTÚ měli studiem těchto logů práci zajištěnou na dlouhou dobu.

    1. Author

      Dobrý nápad. Zkus to prosím poslat Miloši Prosteckému, OK1MP. On bude kdyžtak vědět komu to předat. On za radu ČRK posílal do OK-Listu podmínky závodu.

  7. Chlapi, QTH se předává i v MOON Contestu. Je to zajímavé zpestření, problém je, že je težší najít deník, který to podporuje.

    z FAQ na http://ok2vbz.waypoint.cz/mc/faq/
    Pro vedení závodního logu, tvorbu hlášení a případný export do formátu EDI, ADIF a HTM je k dispozici ATLANTA locator od OK1DUO. Poslední verzi programu si můžete stáhnout zde.
    Uživatelé počítačů Apple mohou použít výborný závodní deník RUMLog, který plně podporuje MOON contest.

    1. Author

      Mám pocit, že Atalanta je DOSový program, přes deset let „out“ a kromě toho se vyznačuje tím, že dokáže během krátkého času zcela vysát baterky notebooku.
      Z novějších programů podporuje MOON contest VUSC.

  8. Pořádat s takovým „vektorem cílů“ VNITROSTÁTNÍ závod je jedna z nejzhovadilejších myšlenek posledního desetiletí. Prokazovat „schopnost radioamatérů jako sekundárního uživatele tohoto přídělu chovat se při provozu disciplinovaně“ mě uráží, na druhé straně to však ilustruje, co si o nás ČTÚ myslí. Současný stav je výsledkem toho, jak „kvalitně“ nás ČRK tzv. „zastupuje“ před orgány státní správy. Tvrdím, že od odchodu Zdeňka, OK1PG nás nezastupuje nikdo. Bandu narcistických manekýnů, schopných tak akorát nechat o sobě točit oslavné TV šoty či plácat nepodstatné blbosti v rozhlase totiž jako zástupce brát opravdu nemohu. Výsledky jejich činnosti – 25W na 6m, perspektiva 15W na 60m, bordel na VKV (nerozumím, tedy nehodnotím, ale nářky přeslechnout nelze) – hovoří za vše. Jsme jako dívka, kterou znásilnili a poté ji prohlásili za kurvu, která dá každému!

    A co když v tomto „testu“ neuspějeme? To nám 6m seberou? Jak můžeme připustit, aby nás hodnotil někdo, kdo o nás nic neví? Kde je, k čertu, na ČTÚ někdo, kdo ví, co je radioamatérská provozní disciplína?

    Jsme bráni za ovce a naše „kvalita“ je poměřována tím, jak snadno se dáme stříhat a jak posloucháme baču bez toho, aby musel investovat do pasteveckých psů. To „chovat se při provozu disciplinovaně“ totiž nic jiného není – ten, kdo nás chce posuzovat o nás nic neví a vědět nechce, my ho prostě zajímáme jen v okamžiku, když něco platíme. Nevím, jak vy, ale já mám za to, že tím placením si od státu kupuji službu. Jenže velice mizernou…

    Ještě před 12 lety jsem si myslel, že by nás mohl zastupovat ČAV. Bylo tam dost lidí, kteří to měli v hlavě srovnané a věděli, jak na to. ČRK je umlčel a ČAV je dnes jen jeho zhnisaným apendixem. Opravdu neveselá situace…

    1. Martine, s tím rozhlasem: nesuď, když jsi tam nebyl. Posílal jsem moderátorovi předem několik tematických okruhů. Výsledek byl, že se oba dva (rešeršistka i moderátor) poměrně dlouze … vyjadřovali, a v podstatě nás dva příliš nepustili ke slovu. Navíc moderátor vedl rozhovor takovým směrem, že třeba pro mě nebylo lehké dostat se k tomu, co jsem chtěl říci. Případně předtím minutu mluvil o něčem jiném, takže bylo i poměrně náročné udržet pozornost. Byl jsem opatrný, abych nikomu neskákal do řeči (což jinak dělám, dokonce až moc).
      Co se týče Závodu 50 MHz, nevím, o čem tam jednal ČRK a přišlo to dost narychlo. S Honzou jsem o tom vlastně ještě neměl příležitost mluvit. Lidí, kteří by se vyjadřovali k plánům a činnosti regulátora je zoufale málo a já mezi ně rozhodně nepatřím. Pokud bys měl na někoho kontakt, rád bych od něj zjistil, co můžeme v téhle věci udělat. To, co je tady na webu je v zásadě jen reakce na již nastalou situaci. Není to věc, kterou bychom měli pod kontrolou. Dodávám: bohužel.

  9. Chápu to dobře, že se týká závod pouze ČR?

    1. To je dotaz na ČRK, ale pravděpodobně ano. Ve skutečnosti je původcem závodu ČTÚ. ČTÚ se chová dost tajemně a podle info od OK1MP ani rada ČRK přesně netuší, co má ČTÚ za lubem. Proto se snažím propagovat účast, protože nikdo neví, jaké důsledky by mohla mít neúčast. Správný postup by byl převzít nad příslušným procesem alespoň částečnou kontrolu, ale protože není jasné, o jaký proces se jedná, je to jako chodit v mlze. Bohužel, ČTÚ nás k jednání o této věci nepřizval a nevěděli jsme o tom do chvíle, než to vyhlásil ČRK.

      1. Díky za odpověď
        Trochu mi to připomíná situaci s 3.5GHz zde v Polsku.
        Ve čtvrtek bohužel nebudu v ČR, tím pádem asi deník s SP stanicemi nebude mít patřičnou váhu.
        Tak jak nejsem zastáncem FT8, tak pro záchranu 6m v tomto případě by mohla hrát důležitou roli.

        Jakoby nestačilo jak jsme dopadli s 60m a 4m ve srovnání se zbytkem Evropy, a teď tohle…

      2. Milý cavadmine,

        1) rozhlas – nesoudím, jen jsem si dovolil bez obalu vyjádřit dojmy, které to ve mě zanechalo jako v posluchači, který to slyšel pouze ze záznamu. Opravdu myslíš, že kdokoli, kdo by se k této akci chtěl vyjádřit, musel být přímo u toho? Dojmy laických posluchačů jsou nula?

        2) závod 50 MHz – chápu a odmítám. Pokud s námi bude chtít ČTÚ komunikovat, nemělo by to znamenat, že se obrátí na ČRK. Pokud tomu tak je, měl by ČAV něco dělat (co, kde, jak nechám na broucích Pytlících, kterých je mezi námi dost). Netuším, s kterým Honzou jsi neměl příležitost mluvit. Jednu věc bys ale KONKRÉTNĚ měl udělat – upozornit ČTÚ, že pro většinu z nás radioamatérů jsou vnitrostátní QSO okrajovou záležitostí a mnozí z nás ani taková QSO nedělají. Tu zhovadilost pak vidím v tom, že si ČTÚ nedokáže uvědomit, že OK radioamatéři jsou součástí celosvětového radioamatérského společenství a nelze je z něj vytrhnout a předepsat mu jiná pravidla, než platí ve světě. To je druhá věc, která by se jim měla připomenout.

        73 RR

        1. jo, cavadmin = ok4rm. Na přidávání uživatelů jsem se potřeboval přepnout do superuživatele 🙂

      3. Zůčastnit se znamená přistoupit na jejich špinavou hru. Musí existovat nějaká alternativa, než se podřídit plánům regulátorů.

        1. Author

          …třeba nevysílat 🙂

    2. Ne. Týká se to pouze ČRK.

  10. To, že to chce ČTÚ, ovšem říká jen ČRK, takže je více, než pochybné, zda je to pravda. To je klasická MPíkovina, jehož podlézavost k ČTÚ je nezměrná a znalosti končí na nejvyšších kmitočtech KV pásem. Realita je taková, že tenhle test nikdo nepotřebuje. První radiolokační příděl začíná na 56,5MHz a pokud lampasákům bude někdo z 6m pásma ty jejich radary rušit, ať si je opraví. Necivilní provoz na 50 – 52 MHz je sekundární, takže tam mohou jen šoupat bačkorama. Tu hlavu nemáte jen proto, aby vám nepršelo do krku… Podívejte se do platné národní kmitočtové tabulky. Je to jen snaha minoritní ČRK uzurpovat si nějakou pravomoc navíc, která ji nepatří – v tomto případě zřejmě povolování výkonů nad 25W…

      1. Při vší úctě, milí wodborníci, Vyhláškou 156/2005 je v ČR povoleno 25W RP, ne ERP. Hodinky a holinky jsou taky jedno, obojí se natahuje.

        1. Author

          Karle, prosím věcně a bez těch zbytečných invektiv.
          Ondra píše o stavu v jiných zemích. Některé (DL, HA, HB0, SP, LX, LY) mají definici výkonového limitu v ERP, případně EIRP. Najdeš to v tom odkazu, který Ondra dal do komentáře.

  11. Tušení souvislostí: Svazarm – armáda – ČTÚ – OK1MP – prachy-https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201902259303592-esk-armda-chce-obnovit-Svazarm-zatm-marn/

    1. Author

      Vláďo, Sputnik je úplně mimo. 🙂 Nemám čas to poslední dobou číst, ale co si pamatuju, v každé zprávě mají chybu buď faktickou nebo v překladu z ruštiny (redaktor je asi Rus a neumí dobře česky). Zde dezinterpretoval jakýsi pokus, kdy se armáda zajímala o možnosti spolupráce s ARS v krizových situacích. Nemá to nic společného s náborem do armády, taky pokud vím neměli zájem o střelce, atd. Jakési faktické jádro pod tou zprávou je, ale způsob podání je totálně mimo a vývody redakce jsou ryzí fikce. 😀 Třeba mínění „experta“: „O radioamatérech nevím, ale asi to budou spíše IT specialisté.“ HA HA HA jak budou IT specialisti stavět rádiovou síť to bych chtěl vidět.

      1. O hodnověrnosti některých zdrojů není nutno diskutovat, Jindro. Nicméně trendy, nasypat do svazarmu (http://www.sporty-cz.cz/clenske-svazy/prehled) prachy z armádního rozpočtu jsou nepřehlédnutelné – armáda má problém v souladu se zákonem utratit zbytečně rostoucí rozpočet. A tak se snaží jej utratit jak se dá – hlavně aby nikdo nikoho neobvinil, že byl porušen zákon. Spolupráce se svazarmem je ideální nástroj – prachy se rozpadnou na jednotlivé členské organizace, tím se rozředí na objemy, které nebudou spadat pod zákon o veřejném výběrovém řízení a zase bude pár (desítek) milionu utraceno pro nic za nic. ČRK se tomu samozřejmě bránit nebude – bude více peněz na podporu cymbálu a contestových aktivit jeho představitelů. Tady nejde o to něco dosáhnout, něco vybudovat, ale jen o prachy. A prachy, jak známo, přináší moc… Logické by bylo spíše finančně podpořit hasiče – dobrovolní hasiči mají radiové vybavení, které je dávno odepsané – jenže politickým cílem je, aby skrz MO propadly 2% národního důchodu. A to v rámci svazujících zákonů o veřejných výběrových řízeních není jednoduché. Proto tu zprávu beru jako upozornění, že bychom si měli dát pozor, aby se v ČRK neobjevily nějaké prachy, které by mohly být zneužity proti radioamatérským zájmům.

  12. https://www.iaru-r1.org/index.php/174-news/latest-news/1842-conference-preparatory-meeting
    A je to tady!

    https://www.itu.int/md/R15-CPM19.02-C-0001
    https://www.itu.int/md/R15-CPM19.02-C/en

    Akorát se nic nedozvíme než nám to regulátoři přetlumočí – „Restricted to TIES users [ITU-R]“
    Ale i tak se mi podařilo vylovit toto:
    https://cept.org/Documents/wg-se/48891/se-19-017_extract-of-the-cpg19-7-meeting-minutes

    Zejména oddíl „WRC-19 Agenda item 1.1 – Amateurs“ hovoří o 6m pásmu.

Comments are closed.