QSL služba a regulátor – E7

V Bosně a Hercegovině (prefix E7) právě probíhá veřejné připomínkové řízení k připravované nové vyhlášce o ARS (amatérské radiokomunikační službě).

V textu návrhu mne zaujaly především dvě věci:

1. Stejně jako na Slovensku, ani v Bosně nejsou pravidla regulující ARS „rozmazána“ do tří vyhlášek a promíchána s nesouvisející problematikou jiných služeb, nýbrž jsou sepsána kompaktně do textu jediného předpisu.

2. čl. 4 navrhované vyhlášky ustanovuje, že uživateli QSL služby jsou všichni držitelé značky s prefixem E7 již z titulu vydaného povolení, a že QSL služba spadá do působnosti regulátora. Viz úplný text níže.

Článek 4
(QSL služba BiH)

(1) QSL služba je správní místo a oficiální adresa, přes kterou jsou přijímány a odesílány QSL lístky.

(2) Za uživatele QSL služby v Bosně a Hercegovině se považují všichni držitelé platné značky (radioamatérského povolení, pozn. překl.) s prefixem „E7“ ve třídě vydané Agenturou (RAK BiH, pozn. překl.).

(3) Agentura odpovídá za řízení a provoz QSL služby. Agentura může delegovat řízení a provoz QSL služby v Bosně a Hercegovině jinému subjektu způsobem předepsaným v čl. 5 odst. 3 tohoto předpisu.

Co říkáte, to je pecka, že? Kdyby tak u nás byla QSL služba regulována ČTÚ (a případně dotována státem)… Pro zajímavost, za rok 2018 jsem obdržel jediný QSL lístek (od posluchače). Za téměř 1400 korun to je trochu drahý kousek papíru.

3 komentáře

  1. ahoj Martine,moc jsem se letos rozmýšlel zda budu nadále členem ČRK. Nakonec jsem 1030 Kč zaplatil, ale jen kvůli QSL službě. Myslím, že by OK QSL služba měla mít svůj bankovní účet, protože pokud bych nebyl členem ČRK a chtěl QSL službu, tak bych musel zaplatit „vyděračských“ 1500 Kč , které by dostal ČRK a o kterých bych nevěděl co se s nimi dále stalo,….. Vždyť již min. 2 roky nezveřejnil ČRK výsledky svého hospodaření. Jsem členem také jednoho spolku , SVJ (Sdružení vlastníků bytových jednotek), kde každý rok nejpozději do května dostanu vyúčtování hospodaření za minulý rok, t.zv. „sjetinu“ „má dáti – dal“. A pro ČRK NOZ pro spolky neplatí? Něco je shnilého ve státě dánském řekl dramatik a co by řekl o ČRK , kdyby tento dramatik ještě žil? Myslím, že by OK QSL služba měla mít svoje jasné vlastní finance a hospodaření a tedy i svůj vlastní bankovní účet. Měj se fajn, 73, OK2Bob.

    1. Ahoj Bobe,

      velice dobře ti rozumím. Taky jsem zvažoval, jestli si ušpinit značku členstvím v takovém spolku a nakonec jsem si řekl, že QSL mám dost a proto jsem dal přednost čistému štítu a vědomí, že nikdo ze mě (aspoň v tomto) nedělá blbce. Říkám si, že pravidla musí mít svá logická zdůvodnění a pokud je nemají, je to šikana. Je rozdíl mezi pravidly, platícími při provozu na pásmech, která dodržovat musíme, abychom mohli koexistovat a pravidly, která vymyslí nějaká „rada“, která je vymyslí dozajista tak, aby byla výhodou pro spolek.

      QSL služba generuje zisk a ten je naprosto netransparentně přerozdělován. Opravdu nemíním někomu platit ze svého důchodu kafíčka ani cesťáky, ani účet v hotelu ve Friedrichshafenu. Nebudu platit ani převáděče, ani ARDF, ani kroužky mládeže – to ať si platí ti, které to zajímá. Klukovi musí rádio zaplatit táta, jinak to prostě nejde. Konečně nechápu, proč nevýdělečná organizace zaměstnává lidi úplně za stejných podmínek, jako podnik, který bohatě vydělává. Tohle je neschopnost…

      Kdyby v radě neseděli troubové, co tam sedí, ale nějaký šíbr typu Pocheho (ČSSD), tak jdou na konto ČRK stamilióny z eurodotací. Jakkoli je to svinstvo (ty dotace a ty rituální tanečky kolem toho), jakkoli se mi z podobných šíbrů zvedá žaludek, tak si uvědomuju, že ČRK má v podstatě ve svých členech všechno, aby mohl takhle vydělávat a hogo fogo třeba platit nám dědkům tu kveslárnu ze „svého“, jen aby nás udržel a mohl operovat kulturním vyžitím seniorů apod. Mládež mají tak jako tak…

      Jenže předsedou je tajtrlík, který o sobě nechá točit oslavné dokumentární filmy a kecá do rozhlasu a sekunduje mu banda vymaštěných mozků, kteří si dají práci, aby vytvořili první časopis, který nemůžeš ani půjčit kamarádovi (leda, že by se ten kamarád chtěl dopustit něčeho nelegálního). Oni chtějí šéfovat, rozhodovat a honit si ego a v tom jim JÁ pomáhat nebudu.

      73 RR

      P.S. Nejsem ani v ČAVu. Své členství bych obnovil, ale to by nejdřív muselo vypadnout pár lidí a někdo by musel vyvětrat, aby po nich nezbyl ani smrad. A věř, že mám chuť napsat aspoň jednu značku, opravdu mám…

Comments are closed.