Vznikla pracovní skupina pro tísňovou komunikaci

Logo RTS

Aktualizováno 26.8.2023 ve 22:50

V důsledku spontánní aktivity několika hamů vznikla pracovní skupina zabývající se problematikou radioamatérské tísňové komunikace (RTK) pod pracovním názvem OK-ARES, kterou bude při případných jednáních s institucemi formálně zastupovat ČAV. V průběhu diskuse na setkání v Holicích jsme se rozhodli neprodleně změnit zkratku na OK-RTS („radioamatérský tísňový systém“), aby se nestačila vžít problematická (jak se ukázalo) zkratka ARES.

Skupina je tvořena dobrovolníky z řad radioamatérů a přátel. První „živé“ setkání členů skupiny a zájemců o spolupráci se konalo v rámci Mezinárodního setkání radioamatérů v Holicích 26. srpna 2023, v klubovně č. 7. od deseti hodin. Po skončení vyhraženého času pokračovala živá diskuse na travnaté ploše areálu setkání.

Během hodinové schůzky nejprve představili Jindra, OK4RM, a Štěpán, OK2GA, zamýšlené základní principy fungování a organizace českého RTS.

Následně seznámil Stano, OM8ST, účastníky se stručnou historií slovenské tísňové služby ARES-OM, která se pod záštitou SZR rozvíjí již dvacet jeden rok, a také ukázal mnoho praktických otázek, které bude při budování českého RTS potřeba postupně vyřešit.

OK-RTS bude nepochybně významně těžit z praxe a zkušeností ARES-OM, vyhne se celé řadě slepých uliček a čas, doufejme, ukáže, zda (že?) máme ve svých řadách dostatečný počet lidí ochotných a schopných pomáhat lidem v nouzi.

O dalších aktivitách budeme informovat.