Psí vachta

(zaslal Petr, OK1FIG)

Slyšeli jste už někdy výraz „psí vachta“? Já se s ním poprvé setkal když jsem ještě sloužil na lodích. Pokud je loď na širém moři, na můstku se drží nepřetržitá hlídka 24 hodin denně. Slouží vždy jeden důstojník (1., 2. nebo 3. důstojník) a jeden „ejbík“ (zkušenější člen mužstva označovaný A/B, což znamená „able body“). Hlídky se střídají po čtyřech hodinách. No, a samozřejmě, nejméně oblíbená je hlídka od půlnoci do 4 hod ráno. A to je právě psí vachta. Je to doba kdy si tělo říká o spánek nejhlasitěji. A navíc, dotyčný musí opustit společenskou zábavu v tom nejlepším, a ve čtyři ráno už většinou i ty nejbujařejší námořnické večírky zkomírají.

Jak to souvisí s ham radiem? Inu, pokud jezdíte 24-hodinové nebo 48-hodinové závody, psí vachtu řešíte také. Stojí za to být vzhůru opravdu celou noc? Nebo je lepší dát tělu jeden spánkový cyklus (90 minut) a dožít se tak rána v o něco lepším stavu?

Na 2m pásmu si zpravidla jeden a někdy i dva spánkové cykly dopřeji. V subregionálních závodech dnes nejde jen o překonávání vzdáleností, ale také hodně o tom nepropást stanice, které to nejedou jako závod. Lze předpokládat, že pokud někdo vysílá jen hodinu či dvě, nedává si kvůli tomu budík na druhou ráno. A zdá se, že většina ostatních stanic to dělá podobně, dobře to je vidět na statistikách na vkvzavody.moravany.cz: průběžné výsledky, link chart. Velká většina stanic má během psí vachty menší nebo větší prodlevy.

Na krátkých vlnách (jezdím jen spodním pásma) je to složitější. Na KV jsou podmínky proměnlivější, šíření se může otevřít na zajímavé DXy. Ale většinou to tak není. Po setmění je relativně dost času vysbírat všechno co je ve tmě na východ. Když už se do tmy ponoří celá Severní i Jižní Amerika, a hodinový rate klesá, je prostě vysbíráno, někdy kolem třetí ráno, je ten správný čas si dát šlofíka. Ale na víc než jeden spánkový cyklus to nedá, je nutno vstát těsně před rozedněním, kdy se zpravidla podmínky opět vyhoupnou. Pár zajímavých QSO ještě přijde, ale člověk už čeká na denní světlo jako na vysvobození. Po úplném rozednění se bez výčitek můžu svalit do postele, kterou mám hned vedle.
A jak se „slouží“ psí vachta vám?

73, Petr OK1FIG (OK1P)